Jo Niks Rondwandeling

 

Rondwandeling van 6 km langs ‘Jo Niks-kasten’ en andere ‘higlights’ (bezienswaardigheden) in de Hasseler Es te Hengelo Ov.


Wie er wel eens uit wil voor een lekkere wandeling kan in de Hasseler Es een bezoek brengen aan de inmiddels tien electrakasten die zijn voorzien van fraai ingekleurde boerderijtekeningen.  
Op initiatief van de Wijkraad Hasseler Es zijn in deze wijk nu tien elektrakasten beplakt met door Jo Niks gemaakte tekeningen van boerderijen. Aki-kunstenares Celine Hoogervorst heeft de tekeningen op een aantrekkelijke en kunstzinnige wijze van kleur voorzien. Deze boerderijtekeningen zijn gemaakt door tekenaar/ historicus Jo Niks tussen 1950 en middenjaren 70, dus voordat de Hasseler Es werd gebouwd waardoor deze boerderijen moesten verdwijnen.  De tekeningen op de kasten zijn alle voorzien van een beknopte familiegeschiedenis uit kerkregisters, rechtbankverslagen en kadasters en afgedrukt op de achterzijde van de kasten. Langs de deze kasten kan een rondwandeling worden gemaakt van 6 km door de groene wijk de Hasseler Es. Tijdens de wandeling worden nog meer opmerkelijke en fraaie plekken gepasseerd. Een kaartje met het parcours van de wandeling alsmede een link naar de gedetailleerde routekaart is te vinden op www.wijkraadhasseleres.nl. De rode kruisjes geven de kasten met tekeningen aan. De letter ‘i ‘ markeert de andere interessante plekken. 

Start bij kast 1:
Aan de Hans Vonkstraat voor ‘drogisterij Die Grenze’ is het Hasseler Schooltje met meester Molendijk afgebeeld.

Naar kast 2:
Loop Hans Vonkstraat uit richting Willem van Otterloostraat.
Ga rechtsaf in de Willem van Otterloostraat. Steek de weg over en neem het voetpad links langs de vijver. In de vijver spuit van maart tot november een fraaie fontein. Deze fontein is een aandenken aan de neergestorte F16 op 11 februari 1992 in de  Dinant Dijkhuisstraat op 500 meter van deze plek.
Loop langs de vijver naar de bushalte aan de Hasselerbaan.
Steek Hasselerbaan over en loop rechtdoor via voetpad naar Dinant Dijkhuisstraat.
Ga aan eind rechtsaf de Paul Pellastraat in.
Loop door tot huisnummer 258. Daar staat kast 2 op de hoek met daarop het Erve Lansink.

Naar kast 3:
Vervolg de Paul Pellastraat (langs de woningen) tot de kruising met het Bartelinkslaantje.
Ga rechtsaf het B.laantje op richting de Hasselerbaan.  Links bevindt zich op enige afstand  een ander  kunstwerk van Evert Strobos.  Steek Hasselerbaan over en vervolg het B.laantje.
Ga rechtsaf bij de kruising met de rode fietspaden richting Klaas de Rookstraat.  Aangekomen bij de Klaas de Rookstraat staat kast 3 met de afbeelding van Het Erve Schothorst voorheen Meijerink.

Naar kast 4:
Vervolg het fietspad parallel aan Klaas de Rookstraat. Steek deze over en vervolg fietspad richting Gerrit Peuscherstraat. Na de brug over de Tijertsbeek rechtaf fietspad richting Westelijke Esweg. Langs de beek staat een monumentale eikenboom die op de gemeentelijke bomenlijst staat.
Op de Westelijke Esweg linksaf op fietspad naar rotonde.
Bij rontonde de Westelijke Esweg oversteken via zebrapad en dan de Henry Woodstraat in.
Na knik linksaf langs de schaarhekjes (nietjes) richting parkeerplaats en basisschool De Bron.
Daar het fietspad nemen en doorlopen. Na De Bron linksaf naar de brug over de Hesbeek.  
Na de brug linksaf het fietspad op. De beek is links.
Aan het eind even links en meteen weer rechts. De beek is nu rechts.
Wandel langs de beek onder het viaduct door.
Ga bij de splitsing (bij speeltuintje) rechtsaf tussen de twee vijvers door richting speelweide.
Vervolg fietspad en ga aan einde rechtdoor de Louis Boumeesterstraat in.
Op de T-splitsing bij huisnr. 158 staat kast 4 met een afbeelding van de schuur van Het Erve Egbertink/Egberink.

Naar kast 5:
Volg de Louis Bouwmeesterstraat naar rechts. Aan de linkerzijde, verscholen achter veel groen, na 30 meter de tot vier woningen verbouwde boerderij Sogtoen. Na ongeveer 100 meter, bevindt zich, ook links, de in originele staat de bewaard gebleven monumentale boerderij Erve Tanke.
Loop door en houd (bij een klein bosperceel aan de rechterhand) bij de splitsing rechts en loop de Beppy Nooystraat in.  Neem na ongeveer 50 meter de eerste weg links die overgaat in een voetpad. Ga bij de Louis Bouwmeesterstraat rechtsaf richting Noordelijke Esweg. Vervolg deze weg tot de Charlotte Köhlerstraat. Daar staat kast 5 met een tekening van Het Erve Engberink/ ‘t Eimink.

Naar kast 6:
Steek de Noordelijke Esweg over en loop de Jean Louis Pisuissestraat in.
Neem de eerste afslag links en neem daarna het fietspad. Links is basisschool ’t Eimink, vernoemd naar de boerderij op kast 5. Loop rechtdoor tot voorbij ’t Eimink en neem direct daarna het voetpad linksaf langs de vijver.
Links op de helling tussen voetpad en hek bevindt zich ‘het Sprookjesbeeld’ een fraai bewerkte boomstam.
Dit sprookjesbeeld is door de wijkraad Hasseler Es gerealiseerd. (Het dient ter vervanging van het verloren gegane Tikibeeld bij de brug iets verderop). Loop verder met rechts de prachtige vijver. Op deze plek staan ook twee wijnrode zitbanken. Een prachtige plek voor een pauze terwijl men geniet van het uitzicht over de vijver en de klaterende fontein, eveneens gerealiseerd door de wijkraad Hasseler Es. 

Loop verder over dit voetpad met rechts het bordes aan de vijverrand. In het gras van de helling tegenover het bordes bevindt zich een groot metalen beeld van de Hengelose kunstenaar Evert Strobos.
Het pad loopt nu iets omhoog naar een T-splitsing met voet- en fietspad. Ga hier linksaf en volg het fietspad. Steek de Buziaustaat over en loop verder over het fietspad, almaar rechtdoor naar de Wim Sonneveldstraat. Houd rechts aan bij het kleine speeltuintje. Volg de Wim Sonneveldstraat  tot de Noordelijks Esweg. Steek die over naar de Caro van Eyckstraat. Op de hoek van de Caro van  Eyckstraat en de Noordelijke Esweg staat kast 6 met een tekening van Het Erve Lotgerinck.

Naar kast 7:
Loop de Caro van Eyckstraat in. Ga na 50 meter rechtaf de Albert van Dalsumstraat in.
Na ruim 50 meter links aanhouden. Doorlopen tot kruising met fietspad.
Fietspad oversteken en over de parkeerplaats lopen richting pleintje aan de Paul Steenbergenstraat.
Ga voorbij de supermarkt rechtsaf de Louis van Gasterenstraat in. 
Op de hoek Louis van Gasterenstraat en de Noordelijke Esweg staat kast 7 met een tekening van de ‘wönner’ (keuterboerderij) ‘De Snieder’ of ’n Zwarten Snieder’, ooit behorend bij Het Erve Lotgerinck.

Naar kast 8 en 9.
Steek de Noordelijke Esweg over en ga linksaf richting Oldenzaalsestraat. Op de hoek van de Noordelijke Es weg en de Willem Royaardstraat bevinden zich de kasten 8 en 9 met daarop een afbeelding van Het Erve Wegink 2.

Naar kast 10:
Loop de Willem Royaardstraat in. Volg de vele bochten  tot het punt waar de weg over de Hesbeek loopt
.. Kijk daar even rond, want met enig geluk vliegt daar de ijsvogel langs. IJsvogels hebben een soort dienstregeling van 20 minuten langs een vast route langs de beekoever. Ze rusten vaak even op een laag overhangende tak boven het water.
Loop 20 meter verder en sla bij de splitsing rechtsaf langs de vijver.
Steek  de weg over en neem bij huisnummer 44 het voetpad langs de beek.
Ga aan het eind rechtsaf het fietspad op.
Na 30 meter bevindt zich, naast de rode bank, een gedenkbord en een kei voor de bemanning van een neergestort Engels vliegtuig dat tijdens een luchtgevecht werd neergeschoten op 13 mei 1943. 
Loop verder over het fietspad, langs de Hesbeek, onder het viaduct door. Op 120 meter na het viaduct  bevindt zich links kast 10. Dit gebied was ooit landbouwgrond en daarom staat op deze kast een tekening afgebeeld van de Hasselose es met korenschoven.

Volg het fietspad verder langs de beek. Neem de 3
e brug links over de beek bij de vijver met de fontein.
Volg het fietspad naar links langs de jeu-de-boulebaan richting het kulturhus en het winkelcentrum naar het startpunt bij kast 1. Einde route.